ClickCease

Installatie Rabat wandpanelen

INSTALLATIE INSTRUCTIES COMPOSIET RABAT WANDPANELEN 

 

Gefeliciteerd met de aankoop van uw Timberlane Composiet wandbekleding welke kan worden ingezet voor zowel wand- en gevelbekleding welke o.a. ook zeer geschikt is voor bekleding van o.a uw oude schuur en/of gevel van uw woning. Gezien dit materiaal een andere montage benodigd dan de reguliere houten panelen verzoeken wij u onderstaande montage-instructies op te volgen voor een perfect eindresultaat.


Informatie

Timberlane Composiet wand/gevelbekleding in ontworpen voor schoonheid en eenvoudige montage. Echter, om verzekerd te zijn voor een zeer lange gebruiksduur adviseren wij om een deskundig persoon in te schakelen voor de montage.

Verder wordt aanbevolen vóór montage eerst kontakt op te nemen met uw Architect en/of Gemeente-instelling of op de lokatie waar u de panelen gaat monteren toestemming is vereist.

Ps: De Timberlane composiet panelen zij niet geschikt voor gebruik als kolommen, steunpilaren, balken of andere primaire dragende delen).


Veiligheid

Onbevoegde peronen tijdens installatiewerkzaamheden uit de buurt uit de buurt van het werkgebied houden totdat de taak is geweest afgerond en gereedschappen zijn veilig opgeborgen.

Voor elektrisch gereedschap de veiligheid nalezen, zie instructies van de fabrikant.
Bij het verwerken van houtcomposiet, draag altijd handschoenen en oogbescherming en werk in een goed geventileerde ruimte.
De afvalresten niet verbranden. Gooi ze veilig als afval.
Draag altijd een veiligheidsbril.
Draag altijd een stofmasker bij het zagen.


Voorbereiding montage:

Voorafgaand aan de installatie, is het aangeraden om de Timberlane Composiet panelen 48 uur voor montage uit te pakken, in zodat zij zich aanpassen aan de omgevingsomstandigheden en temperatuur. Vermijd tijdens montage direct zonlicht, en werk op een vlakke ondergrond en goed ondersteund.

Het is van groot belang voor de dilatatievoegen en laterale afstanden aan te houden tussen de planken, aangezien deze verbindingen absoluut noodzakelijk zijn voor het eventuele kunnen krimpen en uitzetten van de panelen.

Ook de afstand tussen de onderregels/balken moet correct worden aangehouden. Houtcomposiet bevat gedeeltelijk kunststof, de planken zijn flexibeler dan hardhout,
en derhalve de onderregels/balken moeten in dit geval dan ook dichter bij elkaar worden geïnstalleerd.

Het wordt sterk afgeraden om uw panelen bij temperaturen onder 0 ° C te installeren.


Stap 1: Installatie van de onderstructuur

Om uw Timberlane composiet panelen op een correcte manier te installeren, is het belangrijk dat het oppervlak waarop uw panelen zullen worden geïnstalleerd volledig vlak en stabiel is.

De panelen zijn direct op een vlakke ondergrond van hout te installeren zonder gebruik te maken van onderegels/onderbalken. Indien de ondergrond anders is dan hout, dan onderstaande instructies opvolgen;


Belangrijk:

De Timberlane composiet balken/onderregels kunnen alleen worden gebruikt als ze volledig worden ondersteund. De onderregels/balken moet goed worden bevestigd aan het oppervlak.

In alle andere gevallen: (bijv. Op daken, drijvende, verhoogde, ......)

Hier is het noodzakelijk om een vaste hardhoutkader constructie (hardhout duurzaamheid-klasse 1) bijv. 150x50 mm. Besteed aandacht aan de afstand van de dwarsbalken: maximaal 50 cm (voor commercieel / intensief gebruik maximum 45 cm).

De Timberlane composiet panelen kunnen direct worden bevestigd aan het hardhouten frame met de startclips, waardoor het gebruik van composiet balken/onderregels overbodig is. Hier is het ook noodzakelijk om ondersteuning van de panelen om de 45-50 cm.


Installeren van Timberlane composiet onderregels/balken:

De Timberlane composiet balken zijn beschikbaar voor volledige steun van de wandpanelen. Door de unieke vormgeving van de onderregels/balken zijn deze zeer gemakkelijk te hanteren en te installeren. U kunt de balken bevestigen op het oppervlak met 1 nagel pluggen. Voorboren noodzakelijk.

Verder is het ook mogelijk om hardhouten en/of geïmpregneerde onderregels/balken toe te passen waarop de panels kunnen worden gemonteerd. Twee verschillende onderregels naar uw keuze:


Uiteraard kunt u desgewenst ook hardhouten of geïmpregneerde onderregels gebruiken.

Besteed aandacht aan de afstand van de balken in de richting van vaste objecten (minimum 10 mm).

Monteer altijd de balken/onderregels aan het steunvlak op regelmatige afstand. Bij de vaststelling van de balken/onderregels altijd beginnen en eindigen aan de uiteinden van de balken.

Zorg ervoor dat de delen tussen de balken/onderregels open zijn (niet vullen) dat er wat lucht kan circuleren onder de panelen. 


Voor voldoende drainage, is het raadzaam om balken/onderregels te installeren evenwijdig aan de hellingshoek van panelen..

Besteed aandacht aan de afstanden tussen de balken/onderregels tijdens montage!!.


Stap 2: Het bevestigen van de panelen op de balken/onderregels.

Het bevestigen van de eerste plank
Schroef een startclip aan de onderkant van elke balk/onderregel voor ondersteuning van het eerste paneel.. 

Voorboren noodzakelijk.


Het is van groot belang dat de panelen worden ondersteund door een balk/onderregel tot aan de boven en onderzijde van het te bekleden oppervak. Zorg dat een vrije afstand van min.10mm. met de balken/onderegels wordt aangehouden tussen de boven- en onderzijde van het te bekeden oppervlak. Afbeelding hieronder zie je o.a. montage van de rvs Startclips waarmee je eerste laag composiet rabtdelen aan ophangt.


Schroef de andere zijde van het paneel in de balk, voorboren is noodzakelijk. 


Bij het installeren van oppervlaktes die groter zijn dan 10 meter lang/breed zijn, is het raadzaam om te werken in afzonderlijke modules.

Het installeren van de panelen in 'brick patroon' is mogelijk, op voorwaarde dat elk paneel wordt ondersteund door een eigen balk/onderregel tot het einde.
De aanbevolen verbindingen/tussenruimte dienen hierbij ook in acht te worden genomen.


Stap 3: Afwerking van de Timberlane composiet panelen.

Om de holten aan het einde van elk bord te sluiten op een decoratieve wijze. Kunt u gebruik maken van de Timberlane composiet afwerklijsten.

Het einde randen worden bij voorkeur gefixeerd met behulp van een lijm/kit of een een universele hoge elastische lijm beschikbaar in de meeste bouwmarkten.

Aan het uiteinde van elke hoek kan gebruik worden gemaakt van composiet afwerklijsten of composiet hoekprofielen om de balken/onderegels te verbergen met schroeven direct op de balken/onderegels (om de 30 cm).

Let op de noodzakelijke dilatatie ruimte van 10 mm zoals op de tekening hieronder.

Het wordt sterk afgeraden om het te bekleden oppervlak volledig te sluiten aan alle kanten. Zorg voor ventilatie met minste één (boven/onder)zijde open (aan het einde van de balken/onderregels).


Twee verschillende composiet profielen (afwerklijsten) van Timberlane composiet naar uw keuze: 

Uw wand(en) is nu voltooid, geniet ervan!


Voor al uw vragen:

Timberlane Composiet

Rondebeltweg 16

1329 BA Almere

The Netherlands

Bussinesspark ”Sallandsekant”

P (+31) (0)36 2100150

Email: info@timberlane.nl

Web: www.timberlane.nl